Topp 10 Svenska Maträtter alla Borde Prova

sweden-main-lead

Svensk mat handlar om mer än bara köttbullar. Läs våra insidertips om vilka stjärnrätter man ska prova när man besöker denna fantastiska skandinaviska destination…

Världen bara älskar svenska saker – från möbler och brottsromaner till bilar och popmusik. I takt med att fler restauranger som hör samman med New Nordic Cuisine-rörelsen fått erkännande under de senaste åren, har även mat lagts till på listan över saker som Sverige utmärker sig på.

Det svenska sättet att äta har i allmänhet ofta hyllats för sina hälsofördelar då kosten är rik på fullkorn, protein och omega-fettsyror. Men för dem som vill uppleva svensk mat utan de skyhöga priserna på en Michelinstjärnad krog eller begränsningarna av en diet enligt GI-metoden, kommer här en sammanfattning på de viktigaste maträtterna att prova när man besöker hjärtat av Skandinavien…

Lämna inte Sverige utan att prova…

Kanelbulle

cinnamon-bunsOm Sverige hade en nationell maträtt, skulle det utan tvekan varit kanelbullen. Det är svårt att undvika dessa läckra kryddade bullar, som finns i varje kafé, bageri och matbutik runt om i landet – följ helt enkelt doften när de bakas! Gjorda på lättsötad, syrlig bröddeg, som kallas för vetebröd, kan de också smakas av med kardemumma, saffran och vanilj.

Dessa kryddor är ett vanligt inslag i svensk bakning och det sägs att det var vikingarna som tog med dem från sina handelsresor till Istanbul. En kanelbulle passar bäst till en fika – den dagliga vanan att sitta ner med en kopp kaffe och något sött.

Filmjölk

Sverige är världens näst största konsument av mejeriprodukter, räknat per invånare. Landets besökare förvirras ofta när de navigerar bland mejeriprodukterna eftersom det stora antalet likartade kartonger vid frukosten kan vara rörig.

Det finns minimjölk med nästan inget fettinnehåll, gammaldags mjölk som är krämig och icke homogeniserad, och latte art – mjölk som är specifikt till för heta, skumma drycker.

Men det är filmjölken som utan tvekan orsakar mest strid.

Denna fermenterade mjölkprodukt, som man antingen älskar eller hatar, har en syrlig, yoghurtliknande smak och är gjord på sur mjölk, som kärnmjölk eller kefir. Den är full av friska bakterier och passar perfekt till flingor, sötad med lite socker eller till och med som ingrediens i bröd och kakor.

Latte på havremjölk

Många svenskar är extremt medvetna om hälsan, och det dröjer inte länge förrän samtalet med en svensk börjar handla om deras senaste träning eller utomhusaktivitet. När det gäller näring är Paleodieten, 5:2 och LCHF-metoden populära.

Detta, i kombination med ökningen av matintoleranser och matallergier, har gjort att många restauranger nu erbjuder alternativ och substitut för att tillgodose landets alltmer hälsokänsliga, laktos- och glutenintoleranta invånare. Man borde prova en latte gjord med havremjölk, som har en lite söt, nötliknande smak.

Toast Skagen

toast-skagenToast Skagen är Sveriges lyxiga version av en räkcocktail. Den görs på skalade räkor som blandas med majonnäs, dill och citron, toppas med fiskrom och serveras på knaprigt, sauterat bröd. Skagen är en fiskehamn i norra Danmark, men detta är ingen dansk maträtt.

Trots lite retrokonnotationer har den behållit popularitet vid middagsfester och på restaurangmenyer. Rätten uppfanns av kocken Tore Wretman, som drev några av Stockholms bästa restauranger. Tydligen seglade Wretman i 1956 när han skapade den här klassiska förrätten från resterna i ett försök att muntra upp besättningen under en vindlös sträcka.

När han blev tillfrågad vad maträtten hette, tittade han enligt berättelsen ut ur fönstret, blickade mot den avlägsna danska kusten och utropade: “Det är en klassisk Toast Skagen!”

Bär

Svenskar älskar att vara ute i naturen och tack vare allemansrätten, kan de vandra fritt genom landets stora skogar, plan och kustlinjer. Extrem fattigdom vid slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet gjorde svenskar sparsamma och de furagerade de rikliga råvarorna när de fanns tillgängliga ute i naturen.

Nuförtiden är det vanligt för varje svenskt barn att plocka bär, svamp och örter och det är ett kärt sätt att spendera tid med hela familjen. Exklusiva restauranger som Fäviken i Åre och Franzén i Stockholm har också tagit an traditionen, samtidigt som det är lätt att hitta mat plockad i naturen ute i affärer, på marknader och till och med på bås längs landsvägarna.

Man borde prova delikata smultron, jordiga kantareller eller färgrika lila blåbär.

Sill

herringÖstersjön och Nordatlanten översvämmas av sillstim och svenskar är proffs på att laga, marinera och att röka dessa små men smakrika fiskar. Fisken har två namn i svenskan: sill – för den lite större fisken som finns utanför västkusten, och strömming för sill som härstammar från Östersjön.

Strömming avnjutas ofta panerad eller friterad, medan sill är ofta inlagd i en mängd marinader och såser. Matjes är en av de mest populära marinaderna, liksom gräddfil, senap och slät curry.

Eller varför inte prova en S.O.S? Denna klassiska förrätt står för Smör, Ost och Sill och serveras bäst med knaprigt bröd och sköljs ner med ett glas akvavit, ett traditionellt skandinaviskt brännvin.

Lösgodis

Går du in på en stormarknad, livs eller kiosk i Sverige får du se en hel gång dedikerad till det färgrika lösgodiset.

Både unga som gamla svenskar älskar att äta godis, och varje lördag är en dedikerad dag för att tillfredsställa sitt sug, som ofta kallas för lördagsgodis.

Denna oskrivna regel sägs härstamma från en hälsokampanj från 1950-talet avsedd för att hjälpa till att bota landets söta tand. Tydligen konsumerar en familj på fyra personer regelbundet upp till 1,2 kilo godis i veckan. Några favoriter som man borde prova är pastellfärgade Bilar, chokladtäckta karamellerna Dumle och saltlakrits.

Husmanskost

malmo-meatballHusmanskost är ett sätt att laga mat som bokstavligen betyder “husägarens pris”. Den består av matlagning i bondestil, som var tänkt till att få en att klara en lång dag av manuellt arbete. I dag består maten av flera rätter.

Sverige är mest känd för köttbullar, Janssons frestelse (en potatisgratäng med grädde och skarpsill, som förvirrande nog kallas för anjovis på svenska) och gravad lax. Varje svensk kommer att svära att deras mormor eller farmor gör de bästa köttbullarna eller Janssons, men dessa maträtter kan även hittas som dagliga luncherbjudanden i lokala restauranger.

Två av de mest kända platserna att prova husmanskost är Kometen i Göteborg och Den Gyldene Freden i Stockholm.

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är en kupad, skiktad sockerkaka, täckt i nästan fluorescerande marsipan och är vanligt förekommande vid fester som studentskivor, pensionärsfester och födelsedagskalas.

Du kan även prova en liten bit av den ljuva bakelsen i de flesta svenska konditorier.

Kakan skapades av hemkunskapsläraren Jenny Åkerström på 1920-talet som undervisade tre av de svenska prinsessorna i matlagning. Kakan var uppenbarligen så älskad av de unga kungligheterna att den fick sitt namn till deras ära.

Lingon

Dessa bär ser lite ut som röda blåbär och är på grund av sin höga syrehalt lämpliga att användas i konserver som sylt eller fruktdryck. Svenskarna älskar dem i en rårörd sylt, där de helt enkelt blandas med socker innan de hälls i burkar.

Bären serveras oftast till köttbullar, men är även ett traditionellt komplement till raggmunk – stekta potatispannkakor.

Lingon serveras också gärna till vilt, lever och blodpudding, men de står verkligen ut i sina egna i desserter som ostkaka, glass och mousse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *