7 Svenska Godsaker om du Borde Prova åtminstone en Gång i Livet

 Jepp, definitivt mer än vad en mans mage skulle kunna klara av.

En gång i tiden fanns en man som hette Adolf Fredrik, Sveriges kung. Han dog efter att ha förätit sig på 14 portioner efterrätt.

Efterrätten kallades för semla, ett sött bakverk fylld med mandelmassa och vispad grädde (eller doppad i en skål med varm grädde om du är från 1700-talet).

I dagens Sverige bär Adolf Fredriks ättlingar traditionen vidare genom att konsumera över 20 miljoner semlor varje år, för det mesta på fettisdagen.

Men det stannar inte där. Hela året runt njuter svenskar av fika – en aktivitet som består av att äta läckra godbitar, att dricka kaffe och småprata med vänner.

Så här kommer några godsaker man kan avnjuta på en fika, annars känd som en av de främsta orsakerna till att flytta till Sverige.

1. Kanelbullar

Varje morgon fylls luften nära varje Pressbyrån runtom i landet av en distinkt arom. Det är en behaglig och hemtrevlig lukt – doften av kanel.

Kanelbullen är en stapelvara som det finns gott om på varje IKEA i världen. Svenskar bosatta utomlands brukar, som bekant, gå till just IKEA när de får hemlängtan.

2. Lussebullar

Saffran är en krydda som faktiskt kan lindra förkylningssymptom, och är därmed besläktad med överlevnadsmat i Sverige, där vintern pågår i sex månader.

Traditionellt sett bakas lussebullar för Luciadagen, som är en högtid kring vintersolståndet som firas genom att unga tjejer har ljus på huvudet. Fråga inte varför.

3. Smulpaj

Smarrigt med hallonSmulpaj är en svensk efterrätt. Den skiljer sig från traditionella pajer eftersom den har inget pajskal – fyllningen läggs direkt i en smord pajform.

Denna paj är tillgänglig på alla kaféer i Sverige, och brukar komma innehålla hallon eller blåbär. När du beställer smulpaj kan du förväntar dig följande samtal:

 

  • Grädde?
  • Gärna, tack.

Helt ärligt, har jag aldrig sagt nej, och inte heller hört någon annan vägra det heller. Snälla, var svensk (och artig) och vägra inte grädden. Och förresten, varför skulle du det?

4. Pannkakor

Pannkakor. Det är klart att du känner till dem. Men har du någonsin smakat pannkakor på det svenska viset? Vad händer om jag säger att du kan rulla dina pannkakor? Fylla dem med bär och lägga lite glass ovanpå?

Ja? Ja.

5. Prinsesstårta

Förmodligen den vackraste tårtan i konditoridisken, härstammar prinsesstårtan från den svenska kungafamiljen och namngavs på grund av dess popularitet hos prinsessorna.

Toppskiktet är klassiskt grönt och gjort av marsipan. Inuti är det flerskiktigt med en blandning av sockerkaka och vispad grädde. Du får gärna ta många bilder när du ser tårtan. Den är nämligen ganska fotogenisk.

6. Sarah Bernhardt / Chokladbiskvi

Väl värd en legendarisk fransk skådespelerskaNär en kaka är uppkallad efter en berömd teaterskådespelerska, vet man att det finns en viss stjärnstatus med denna bakelse.

I dag är den en vanlig svensk delikatess, trots att dess ursprung verkar antingen vara holländsk eller dansk. Namnet chokladbiskvi gör inte den riktigt rättvisa.

Innehållet är smörkrämfylld maräng och ett tunt lager av choklad ovanpå, och man kan tycka att denna kaka hade tur, som fick träffa Sarah Bernhardt.

7. Jordgubbstårta

För solberövade svenskar är det en stor grej att fira sommaren, och den här tårtan står för just den aspekten av kulturen.

Tårtan är gjord på svenska sommarbär. Nyplockade smakar dessa bär fantastiskt rent av sig själva. Flaggan smakar inte så bra, men den ser ganska fin och patriotisk ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *