Här är de 10 Bästa Svenska Spelen Som alla Borde Testa

Visste du att en i 10 av världens invånare uppskattas att ha spelat ett svenskt videospel? Den nordiska nationen är en av de mest framträdande i spelbranschen, och frågan är vilka titlar som är crème-de-la-crème?

Här tar vi en titt på 10 svenska spel som du inte får missa, både för vana spelare och för skeptiker.

Minecraft

Minecraft är mer än bara ett spel. Det här sandlådeäventyret med ett till synes oändligt utbud av varor, var ursprungligen utvecklat i Sverige av Markus Persson. Spelet har lagt grund till ett antal spin-offs och till och med en egen konvention dedikerad till den.

Spelets framgång ligger i dess briljanta enkelhet, som i grunden handlar om att först bygga upp och sedan att förstöra hur mycket du än önskar från en mängd olika kuber. Tänk dig Lego, men oändligt större.

Minecraft har redan sålt mer än 107 miljoner exemplar sedan 2011 och är det näst mest sålda videospelet efter Tetris, som fick nästan tre decennier försprång. Alla dessa människor kan inte ha fel.

Unravel

Unravel är en nyare svensk hit som är en beroendeframkallande plattformspussel, utvecklat av Coldwood Interactive, som lämpligt nog med tanke på deras namn, är en studio baserad i Umeå i norra Sverige.

Huvudkaraktären är en garnhög vid namn ”Yarny”, och spelet anstränger sig väldigt hårt för att få spelaren att uppleva världen ur dess perspektiv. Det är en bonus att man får uppleva Sverige genom spelets Umeå-inspirerade miljöer, till skillnad från många andra svenska spel där handlingen utspelar sig någon annanstans. 

The Battlefield-serien

Battlefield-serien är en av de mest framträdande förstapersonsskjutare från 2000-talet. Serien började med det ursprungliga Battlefield 1942 i 2002, är utvecklad av EA Dice i Stockholm, och består i dag av 11 spel och ytterligare expansionspaket.

Det första spelet ägde rum under andra världskriget, men efterföljande titlar har flyttats in i modern tid eller tillbaka till första världskriget. Fordon är viktiga i det här spelet, till skillnad från de flesta förstapersonsskjutare, och likaså kartorna, som är rätt omfattande.

Serien är särskilt populär för sitt multiplayerläge och den öppna betaversionen av det senaste Battlefield 1 drog till sig hela 13,2 miljoner spelare och blev därmed EA:s största betarelease någonsin.

(PHOTO CAPTION) Rapparen The Game spelar spelet Battlefield 1. Foto: Carlos Delgado / AP

Candy Crush

Den må inte vara så flashig, men Stockholmutvecklare Kings enkla pusselspel Candy Crush blev en stor hit tack vare sitt beroendeframkallande format som baseras på att matcha tre eller fler godisbitar för att få dem att försvinna.

Candy Crush

Alla som rest med kollektivtrafik under 2012 kan säkert bekräfta att det var den mobila versionen av spelet som blev särskilt populär. Mycket tack vare möjligheten att spela gratis; haken var dock att man var tvungen att betala för extra liv när man väl blivit fast i spelet.

King firade nyligen att det har spelats en trillion Candy Crush-spel och utvecklaren hade ändå redan en bra anledning att fira – 2012 blev de uppköpta av Activision Blizzard för 5,9 miljard dollar. Det är en hel del godis.

(PHOTO CAPTION) Om du inte känner igen det här, så måste du prova Candy Crush. Foto: Mark Lennihan / AP

Mirror’s Edge

En annan titel som utvecklats av EA Dice i den svenska huvudstaden är det dystopiska äventyret Mirror’s Edge. Det parkour-liknande spelet fångade uppmärksamheten med sin särskilda konstnärliga inriktning och förstapersonsperspektivet där handlingen utspelade sig på taket.

Spelet blev något av en kultklassiker, inte minst tack vare sitt populära ljudspår som hade skapats av svenska producenter, där huvudspåret till och med kom med i Sverigetopplistan. Mirror’s Edge framröstades till årets svenska spel på Dataspelsgalan i 2009 och håller även på att få en egen TV-serie.

Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Escape from Butcher Bay har flera gånger rankats som en av de bästa titlar som producerats i Sverige, även om själva Chronicles of Riddick-filmserien var något av en besvikelse och en osannolik kandidat för att ge upphov till ett klassiskt svenskt spel.

Mörk och hård, med en handling som utspelar sig på de tuffa gatorna i.… universitetsstaden Uppsala. Vin Diesel lånade sin röst till huvudkaraktären Richard Riddick, som försöker att bryta sig ut ur Butcher Bay-fängelset.

Recensenter älskade detta spel för dess berömda atmosfäriska stil, och det har även sagts att spelets berättelse var bättre utformad än själva filmen. Stora spelsidor som IGN och GameSpot utmärkte spelet med redaktörens val, samtidigt som det vann Billboards Golden Joystick Award för att vara ”Årets mest underskattade hjältespel”. Sätt din skepticism åt sidan och ge spelet ett försök.

Year Walk

Mobilspelet Year Walk uppfyller en del kriterier i svenskhet: designen är minimalistisk, miljön är mörk och vinterlig och historien bygger på en gammal form av svensk spådom som kallas för Årsgång. Årsgång är seden då folk skulle förneka sig mat, vatten eller samtalande för att sedan försöka att se in i framtiden genom att interagera med övernaturliga varelser.

Spelet fungerar i utbildande syfte för de mindre kända aspekterna av svensk folklor tack vare en uppslagsbok som kan laddas ner vid sidan av spelet, vilket kan bli en glad överraskning för människor som kanske inte är så mycket för spel, men kanske har ett intresse för Sverige.

Spelet är också passande dystert: de som tyckte om filmen Låt den rätte komma in eller Nordic noir kommer troligen att känna sig. Det är ingen tillfällighet att Malmöutvecklaren bakom spelet skapade projektet som ett filmskript.

Just Cause 2

Stockholmsutvecklaren Avalanche Studios släppte Just Cause i 2006 och fick anständiga recensioner, men det var just uppföljaren som verkligen satte sina spår tack vare stora förbättringar som hade gjorts på originalet.

Precis som några andra svenska spel som har nämnts, är spelets breda sandlådemiljö särskilt tilltalande. Spelare har uppskattat Just Cause 2 för den stor mängd frihet man fick och den exotiska öns detaljerade miljö.

Till skillnad från de flesta andra spel som ingår i vår lista, präglas spelet av en hel del humor. Detta roliga spel i ett färgstarkt landskap bevisar att Sverige klarar av mer än bara mörkret.

Brothers: A tale of two sons

Det var den prisbelönte svenske filmdirektören Josef Fares, hjärnan bakom nyskapande svenska filmer såsom ”Jalla! Jalla!”, som hjälpte till att utveckla det här magiska äventyret. Spelet som väcker mycket medkänsla handlar om två pojkar som försöker hitta medicin till sin sjuke pappa.

Spelet är fyllt med sidospår och det finns en oändlig mängd saker att interagera med i denna värld som visar den omtanke för detaljer som man förväntar sig av en filmregissör.

Spelet fick lysande recensionerna och även flera utmärkelser som Best Xbox Game-priset vid 2013 VGX Award Show och Best Game Innovation Award vid British Academy Games Awards 2014.

Amnesia: The Dark Descent

Frictional Games från Helsingborg producerade en pärla i 2010. Amnesia: The Dark Descent är en överlevnadsskräcktitel som har beskrivits som ”det läskigaste spelet någonsin”.

Spelare lämnas ensamma i ett kusligt hemsökt slott där en karaktär med amnesi försöker att komma ihåg och samtidigt hålla sin mentala hälsa i check. I det här spelet är det viktigt att kunna smyga och att ha tålamod och nerver av stål.

Spelet var väldigt framgångsrik hos kritiker, och fick utmärkelser på 2011 Independent Games Festival. Det släpptes även en ny Playstation 4-version förra året, vilket innebär att spelet inte borde vara svårt att få tag i. Skyll dock inte på oss om den framkallar några mardrömmar.

Andra Spel